Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Parket renoveren? Schuren is niet altijd direct nodig

Is uw parketvloer aan renovatie toe? Wanneer u een geoliede vloer heeft, is het niet altijd noodzakelijk dat de vloer volledig geschuurd moet worden. Dit is geheel afhankelijk van de staat van de vloer en er zijn dus verschillende opties om uw parketvloer op te knappen. 

Parket renovatie optie 1 (ontvetten en nieuwe laag onderhoudsolie):
Wanneer de vloer toe is aan een grondige onderhoudsbeurt, maar nog geen echte slijtage plekken heeft, dan kan deze worden ontvet en voorzien van een nieuwe laag onderhoudsolie. De vloer moet daarna 5 uur drogen en is dan weer beloopbaar.

 

Parket renovatie optie 2 (ontvetten, polijsten en nieuwe laag hardwaxolie):
Wanneer de toplaag dusdanig versleten is dat behandelen met onderhoudsolie niet meer voldoende is, kan de vloer voorzien worden van een nieuwe laag Hardwaxolie. Hiervoor wordt de vloer dan grondig ontvet en gepolijst. Daarna wordt deze voorzien van een nieuwe laag Hardwaxolie.

De Hardwaxolie heeft een droogtijd van 24 uur en is dan weer beloopbaar.

 

Parket renovatie optie 3 (schuren):
Als de vloer erg versleten en beschadigd is, dan kan het beste gekozen worden om de vloer in zijn geheel te schuren en opnieuw te oliën.

Deze werkzaamheden nemen vaak enkele dagen in beslag, de vloer wordt dan 3x geschuurd en gepolijst. Wanneer u voor schuren kiest, is de vloer weer blank en kunt u er ook voor kiezen om de vloer in een andere kleur te laten behandelen.

 

Alleen voor geoliede vloeren
Let op: bovenstaande opties zijn alleen van toepassing op geoliede vloeren. Voor gelakte vloeren die een renovatiebeurt nodig hebben, is schuren altijd noodzakelijk. Meer info over de verschillen tussen gelakte en geoliede parketvloeren is ook in het artikel “olie of lak” te lezen.

Beginsituatie

Beginsituatie

Tijdens werkzaamheden

Tijdens werkzaamheden

Eindresultaat

Eindresultaat