Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Olie of lak?

Wat kan ik het beste nemen voor de afwerking van mijn parketvloer? Olie of lak? Die vraag krijgen wij regelmatig, in dit artikel geven wij antwoord.

Om een keuze te maken is het goed om te weten wat de verschillen en voor- en nadelen van beide opties zijn.

Verschillende eigenschappen van een parketvloer met Hardwaxolie of lak
Een vloer die behandeld is met Hardwaxolie heeft vergeleken met een gelakte vloer een natuurlijkere uitstraling. Een hardwaxvloer is bestendig tegen vuil en vocht en delen met een beschadiging kunnen plaatselijk worden bijgewerkt, dit is bij een gelakte vloer niet mogelijk.

Een gelakte vloer bestaat in het algemeen uit 2 tot 3 lagen lak die op het hout liggen, olie dringt in de houtnerf en heeft een open structuur.

Hardwaxolie is in veel kleuren verkrijgbaar, bij het opbrengen van de 1e laag wordt de kleur olie aangebracht, deze moet 48 uur drogen voordat de laatste laag wordt aangebracht, deze bestaat uit Hardwax Naturel.

Wanneer de vloer met lak behandeld wordt, heeft u ook de keuze uit een grote verscheidenheid aan kleuren. De opbouw van de laklagen is hetzelfde als bij een olie vloer, echter kunnen beschadigingen niet plaatselijk bijgewerkt worden. Dat is alleen mogelijk bij vloeren die voorzien zijn van 2 lagen Hardwax.

Onderhoud van parketvloeren behandeld met hardwaxolie
Het onderhoud van een parketvloer die behandeld is met hardwaxolie is zeer eenvoudig. De vloer dient 1x per maand goed vochtig gedweild te worden met Blue Dolphin Fix and Fill. Deze zeep verdund met water reinigt niet alleen de vloer maar laat ook bescherming na in de toplaag. Daarnaast dienst de vloer 1x per jaar te worden voorzien van een dun laagje onderhoudsolie, deze moet na het aanbrengen 4 tot 5 uur drogen.

Onderhoud van parketvloeren behandeld met lak
Het onderhouden van een gelakte vloer is net als een geoliede vloer niet moeilijk. Een gelakte vloer dient 1x per maand gedweild te worden met Lecol cleaner. Daarnaast dienst de vloer 2x per jaar behandeld te worden met Lecol Polish. Deze moet dun aangebracht worden en daarna ongeveer 4 uur drogen.

Extra bescherming om de vloer langer mooi te houden
In beide gevallen (olie of lak) adviseren wij daarnaast om goede (vilt) bescherming onder de meubels te plaatsen en droog en/of schoonloop matten bij de buitendeuren te plaatsen. Aanvullende onderhoud informatie is tevens te vinden op de onderhoudspagina.