Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Visgraat vloer in Maastrichts herenhuis

Te gast bij een Maastrichts herenhuis uit de jaren twintig adem je binnen nostalgie, maar dan in een modern jasje. De paneeldeuren en glas-in-lood-ramen vormen samen een prachtig gehaal met de in het oog springende parketvloer.  We worden welkom geheten door Floor van den Elzen. Zij vertelt ronduit over de recente aankoop van het huis. Een van de eerste zaken die werd aangepakt, was de vloer. “Dat is altijd de basis”, steekt ze van wal. “We wilden zoveel mogelijk het karakter van dit eeuwenoude pand behouden. Er lag een mooie parketvloer in. Die wilden we graag laten renoveren.”

Denken in oplossingen
Floor nam contact op met Herbert en zijn team bij Topshelf Parket, waar ze eerder naar tevredenheid mee samenwerkte in hun voormalige woning. “De heren denken altijd in oplossingen en geven uitgebreid advies. Eerder heb ik in ons vorige huis een parketvloer laten leggen. Herbert gaf aan dat de bestaande vloer van een Afrikaanse houtsoort kon worden opgeschuurd, maar dat dit ook een andere kleurstelling met zich meebrengt.” Om een goed beeld te geven, had hij een staal van deze houtsoort gevonden en laten opschuren. “Daaruit bleek dat de vloer een decennium lang een rode gloed met zich mee zou brengen. Daar werd ik niet happy van. Daarom besloten wij om alsnog te kiezen voor een compleet nieuwe parketvloer.”

Lichte variant
Zodoende loop je in deze karakteristieke woning anno nu over parket in visgraatpatroon “Zoals het vroeger ook al werd gelegd. De vloer moest aansluiten bij het gevoel van dit pand”, benadrukt de dame des huizes. “We hebben gekozen voor een wat meer lichte variant, juist ook omdat het huis met verschillende kamers langgerekt is en het middenstuk nauwelijks licht vangt.”

Maatwerk tot in detail
De leggers van Topshelf Parket hielpen ook bij het inkorten van de authentieke paneeldeuren. “Bovendien werd meegedacht over de verbinding met de gang en woonkamer, waar een schuifdeur over een rails loopt. Die werd tijdelijk weggehaald zodat de vloer helemaal kon worden doorgelegd, waarna een nieuwe rails werd geplaatst. Ideaal en zie hier het prachtige resultaat”, wijst Floor naar de vloer. De gekozen kleur combineert het karakter van dit eeuwenoude huis met het comfort van een moderne vloer, waar Floor, haar partner en hond elke dag weer van genieten.